Jump to content


Photo

p[HELP] Various problems after "successfully" installing S.T.E.P extended.

ctd help stuttering memory

Best Answer devilpool , 19 June 2016 - 02:27 AM

It has been solved thanks to TendiesForBreakfast on this thread. It was apparently due to a incorrect installation of "elemental staffs". I had only installed the optional texture file instead of the main file along with the texture file. Strange, because I usually read everything(skim through everything accurately), but I guess I just missed it that time. I was able to solve it by installing the .esp in the patch file manually, as it notified me of the missing masters. I will definitely be sure to suggest that the master "Elemental Staves.esp" be added to this thread in case this error is ever recreated. I'm terribly sorry for inconveniencing you. Thanks again for all of the help from everyone!

Go to the full post


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 devilpool

devilpool

    Prisoner

  • Members
  • 13 posts

Posted 18 June 2016 - 12:36 PM

Hi guys. So I recently completed installing S.T.E.P Extended after installing a fresh Skyrim game. I've made sure to patch everything correctly, including DYNDOLOD, Duel Seath Redux, etc. However, I've been encountering several issues.
First is a startup glitch. It is very minor and the least of my worries, but it exists. Basically, the game stops responding for a few seconds as it boots up (into borderless windowed mode due to onetweak)
Secondly is, even though I've done everything in my power to make my game anti-CTD, it randomly CTDs within a few minutes of start up.
Thirdly is some pretty heavy stuttering that is pretty frustrating. Even after ENBoost and crashfixes.

I'd just really like a stable game for once. Out of all my years of modding, I've never been able to achieve a truly stable build, which kind of discourages me.

I've been at this for ~8 hours and to be completely honest, I'm not frustrated. I've modded this game a 100 times over before, but this is the first time I've used S.T.E.P. I'm sure it's not Step's fault though. I know I messed up somewhere, but I'm not sure where.
Anyway, after completing Step, I've only installed five mods outside of Step (COT, ESS-COT patch, Supreme Storms, True STorms, NLA, and Phinix ENB COT+AO+ESS+NLA+TS(idk something similar to that order lmao). As well as Alternate Start - Live Another Live (pretty much a necessity IMO). I also have ENBoost, the SKSE memory patch, the Memory Blocks Log fix (deleted it after I did that patch because it causes CTDs when you keep or smth?) I've also configured my inis accordinly.
Also, there was another thing that I thought was strange. When I was installing the STEP Compilation Patch - Hires, I didn't qualify for either the core or the extended versions of the patch within the installer, even though I had every single extender mod downloaded. I continued on with the installation anyway, selecting the STEP extended version, because I was absolutely sure I had everything.
I'm on the latest Nvidia drivers. If you think it's a driver conflict, which one should I roll back to? As I had the latest drivers before I installed the game.
And yes, I've tried uninstalling the few mods that I installed after STEP, but that's not working. Also, not exactly willing to mess with STEP unless I am directed to do so.
Below is all of the info I believe you would need:

Active mods: https://www.dropbox....m Mods.txt?dl=0

Load Order:
https://www.dropbox.... Order.txt?dl=0

 

enblocal.ini info

enblocal.ini info




Specs: Card name: NVIDIA GeForce GTX 680
       Manufacturer: NVIDIA
          Chip type: GeForce GTX 680
           DAC type: Integrated RAMDAC
        Device Type: Full Device
         Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_1180&SUBSYS_26863842&REV_A1
     Display Memory: 12161 MB
   Dedicated Memory: 4026 MB
      Shared Memory: 8134 MB
       Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (60Hz)
       Monitor Name: Generic PnP Monitor
      Monitor Model: ASUS MX239
      Ram: 16gb
      OS: Windows 10

Tools:
Mod Organizer
TES5 Edit (For DYNDOLOD scripts and cleaning) ((From the FO4edit page))
LOOT
ENB Organizer (To install Phinix)
Wrye Bash (for the STEP bashed patch)
Dual Sheath Redux Patch
FNIS

Also, I've cleaned everything that required cleaning and avoided cleaning the things that warned me not to clean them.
(Except Birds and Flocks Hearthfires Cleaned Edition. Idk what's up with that cause whenever I delete the ITM, it comes back???)

Any help would be greatly appreciated.


Hi guys. So I recently completed installing S.T.E.P Extended after installing a fresh Skyrim game. I've made sure to patch everything correctly, including DYNDOLOD, Duel Seath Redux, etc. However, I've been encountering several issues.
First is a startup glitch. It is very minor and the least of my worries, but it exists. Basically, the game stops responding for a few seconds as it boots up (into borderless windowed mode due to onetweak)
Secondly is, even though I've done everything in my power to make my game anti-CTD, it randomly CTDs within a few minutes of start up.
Thirdly is some pretty heavy stuttering that is pretty frustrating. Even after ENBoost and crashfixes.

I'd just really like a stable game for once. Out of all my years of modding, I've never been able to achieve a truly stable build, which kind of discourages me.

I've been at this for ~8 hours and to be completely honest, I'm not frustrated. I've modded this game a 100 times over before, but this is the first time I've used S.T.E.P. I'm sure it's not Step's fault though. I know I messed up somewhere, but I'm not sure where.
Anyway, after completing Step, I've only installed five mods outside of Step (COT, ESS-COT patch, Supreme Storms, True STorms, NLA, and Phinix ENB COT+AO+ESS+NLA+TS(idk something similar to that order lmao). As well as Alternate Start - Live Another Live (pretty much a necessity IMO). I also have ENBoost, the SKSE memory patch, the Memory Blocks Log fix (deleted it after I did that patch because it causes CTDs when you keep or smth?) I've also configured my inis accordinly.
Also, there was another thing that I thought was strange. When I was installing the STEP Compilation Patch - Hires, I didn't qualify for either the core or the extended versions of the patch within the installer, even though I had every single extender mod downloaded. I continued on with the installation anyway, selecting the STEP extended version, because I was absolutely sure I had everything.
I'm on the latest Nvidia drivers. If you think it's a driver conflict, which one should I roll back to? As I had the latest drivers before I installed the game.
And yes, I've tried uninstalling the few mods that I installed after STEP, but that's not working. Also, not exactly willing to mess with STEP unless I am directed to do so.
Below is all of the info I believe you would need:

Active mods: https://www.dropbox....m Mods.txt?dl=0

Load Order:
https://www.dropbox.... Order.txt?dl=0

 

enblocal.ini info

enblocal.ini info




Specs: Card name: NVIDIA GeForce GTX 680
       Manufacturer: NVIDIA
          Chip type: GeForce GTX 680
           DAC type: Integrated RAMDAC
        Device Type: Full Device
         Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_1180&SUBSYS_26863842&REV_A1
     Display Memory: 12161 MB
   Dedicated Memory: 4026 MB
      Shared Memory: 8134 MB
       Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (60Hz)
       Monitor Name: Generic PnP Monitor
      Monitor Model: ASUS MX239
      Ram: 16gb
      OS: Windows 10

Tools:
Mod Organizer
TES5 Edit (For DYNDOLOD scripts and cleaning) ((From the FO4edit page))
LOOT
ENB Organizer (To install Phinix)
Wrye Bash (for the STEP bashed patch)
Dual Sheath Redux Patch
FNIS

Also, I've cleaned everything that required cleaning and avoided cleaning the things that warned me not to clean them.
(Except Birds and Flocks Hearthfires Cleaned Edition. Idk what's up with that cause whenever I delete the ITM, it comes back???)

Any help would be greatly appreciated.

Updated Load Order ( I don't know how to edit posts on here)


 


Updated Load Order ( I don't know how to edit posts on here)


 


What have I done to this post? O_O


  • 0

#2 Nebulous112

Nebulous112

    High King

  • Super Moderators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,451 posts

Posted 18 June 2016 - 12:49 PM

1) For the STEP Patch (which you are missing), did you select yes when asked if you installed Realistic Ragdolls and Force? Or did you press "back" at any time? For the former, that is the one block to getting the patch besides the mods listed in this thread. Unless there are more required masters since that thread was updated.

 

2) In enblocal.ini, turn DataSyncModes off (=0).



#3 devilpool

devilpool

    Prisoner

  • Members
  • 13 posts

Posted 18 June 2016 - 06:03 PM

1) For the STEP Patch (which you are missing), did you select yes when asked if you installed Realistic Ragdolls and Force? Or did you press "back" at any time? For the former, that is the one block to getting the patch besides the mods listed in this thread. Unless there are more required masters since that thread was updated.

 

2) In enblocal.ini, turn DataSyncModes off (=0).

Yes, I did select yes(it's automatically selected, but I clicked yes on both anyway). Also, I've checked with that thread and I still wasn't eligible. Afterwards, I went to the actual STEP page and made completely sure that I had every single mod, core and extended, installed and activated in MO. I'm going to try redownloading the patch from the nexus page and see if anything changes. Also going to uninstall each mod that I installed after finishing STEP(which I've already done before and the conflicts still existed, but I'd rather sort STEP out first rather than go my own way) except for crash fixes. Also, any idea on what could be causing my stuttering? I have 4gb of vram and 16gb of RAM as well as a pretty decent GPU IMO, so I don't think this should be happening.


  • 0

#4 devilpool

devilpool

    Prisoner

  • Members
  • 13 posts

Posted 18 June 2016 - 06:11 PM

Also, I just deleted Phinix ENB and it's associated files, so I only have ENBoost. So I should have no enb conflicts, I think?


  • 0

#5 Nebulous112

Nebulous112

    High King

  • Super Moderators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,451 posts

Posted 18 June 2016 - 09:32 PM

I'm really not sure why you can't access the STEP Extended Patch. Or even the Core Patch. That is just weird.

 

I don't think it should matter for the patch, but do you have everything ticked in the Archives tab of MO?



#6 TechAngel85

TechAngel85

    Akatosh

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12,623 posts

Posted 18 June 2016 - 10:19 PM

Are you using MO's "Internal" FOMOD installer? If not you should be.

 

Settings>Plugins>Fomod Installer ...both should be set to "true".



#7 devilpool

devilpool

    Prisoner

  • Members
  • 13 posts

Posted 19 June 2016 - 12:41 AM

I'm really not sure why you can't access the STEP Extended Patch. Or even the Core Patch. That is just weird.

 

I don't think it should matter for the patch, but do you have everything ticked in the Archives tab of MO?

MO is to manage my archives, so everything in the archives panel is ticked by default (at least so it seems since there's a checkmark in every box)

 

Are you using MO's "Internal" FOMOD installer? If not you should be.

 

Settings>Plugins>Fomod Installer ...both should be set to "true".

I just checked and both are set to true.

I feel like should just delete it all and try again(lol bye @8 hours of time during exams) This error hasn't been recreated anywhere else as far as I know, so I couldn't find any threads anywhere that reported of similar problems. All of the necessary executables are also set to "Run as administrator" so that they can freely dabble with files. Skyim and all of the tools I use are all installed outside of program files as well. I myself:/


  • 0

#8 Nebulous112

Nebulous112

    High King

  • Super Moderators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,451 posts

Posted 19 June 2016 - 12:47 AM

Bad idea to have MO or the executables run as administrator. It can cause weird problems. If you have Skyrim and MO outside of program files, that is good enough.

As for the rest...that is odd. I have heard of people not having the installer allow them to install the patch quite a few times, but it [i]always[i] came down to them missing a mod. Since you don't seem to have, I am kinda stumped. Maybe Tech has another idea.

For giggles, try to install it with everything NOT set to run as administrator.

#9 devilpool

devilpool

    Prisoner

  • Members
  • 13 posts

Posted 19 June 2016 - 01:26 AM

Looks like setting it not to run as administrator isn't working either. Still saying I'm not eligible for either. Kinda sucks :/ Thanks for trying though! :)


Edited by devilpool, 19 June 2016 - 01:30 AM.

  • 0

#10 devilpool

devilpool

    Prisoner

  • Members
  • 13 posts

Posted 19 June 2016 - 02:27 AM   Best Answer

It has been solved thanks to TendiesForBreakfast on this thread. It was apparently due to a incorrect installation of "elemental staffs". I had only installed the optional texture file instead of the main file along with the texture file. Strange, because I usually read everything(skim through everything accurately), but I guess I just missed it that time. I was able to solve it by installing the .esp in the patch file manually, as it notified me of the missing masters. I will definitely be sure to suggest that the master "Elemental Staves.esp" be added to this thread in case this error is ever recreated. I'm terribly sorry for inconveniencing you. Thanks again for all of the help from everyone!


  • 0

#11 TechAngel85

TechAngel85

    Akatosh

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12,623 posts

Posted 19 June 2016 - 07:55 AM

Thanks I'll add it. Was probably missed when Ess updated the patch.



Also tagged with one or more of these keywords: ctd, help, stuttering, memory

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users