Jump to content


Photo

Black Circles, z-fighting and texture shimmering


  • Please log in to reply
351 replies to this topic

#16 MontyMM

MontyMM

    High King

  • Site Founders
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,144 posts

Posted 13 April 2012 - 11:10 AM

Right - I'd only it noticed on the mountains so far. Would you agree that it only seems to affect LODs though?
  • 0

#17 stoppingby4now

stoppingby4now

    Sleepy

  • Site Founders
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4,281 posts

Posted 13 April 2012 - 11:18 AM

Right - I'd only it noticed on the mountains so far. Would you agree that it only seems to affect LODs though?

For z-fighting, yes I would agree.
  • 0

#18 z929669

z929669

    Ixian Inventor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9,314 posts

Posted 13 April 2012 - 12:10 PM

Once this wraps up, we may want to move part of this threaed to the "Advice, Hints & Spoilers" under "INI Tweaks" just for reference. I will be interested in looking at this as well.

#19 torminater

torminater

    Dragon Prince

  • Contributors
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,222 posts

Posted 13 April 2012 - 12:24 PM

I'm not using any FXAA but maybe RLwC is the bad guy causing the shimmering Also that SLI-3D-Fix didn't help so far. I'm still on it though... I've seen some flickering on buildings, too. But all the flickering got a lot worse as I turned up my uGrids to 7. Before it was a lot less. Also I'm trying to change the TerrainManager section as to where the z-fighting will be reduced as far as possible at least for LODs and textures popping up from the middle of nowhere will be smoothened out to a nice blend. If anybody has a clue as to where I can tweak that I'ld be glad for the advice...
  • 0

#20 stoppingby4now

stoppingby4now

    Sleepy

  • Site Founders
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4,281 posts

Posted 13 April 2012 - 12:26 PM

Some of these issues are most likely going to be ongoing. I would just create a new thread with any relevant settings that are determined as this conversation continues.
  • 0

#21 z929669

z929669

    Ixian Inventor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9,314 posts

Posted 13 April 2012 - 12:31 PM

Some of these issues are most likely going to be ongoing. I would just create a new thread with any relevant settings that are determined as this conversation continues.

Good point...

#22 Nachtfrost

Nachtfrost

    Prisoner

  • Members
  • 40 posts

Posted 13 April 2012 - 12:57 PM

I'm not using FXAA or RL or somethig like that either. @torminater: Well guessed. German indeed. ;) I just forgot to mention I am using the HD-DLC-fix. I don't remember having this issue with the 1.1 patch, I think.
  • 0

#23 MontyMM

MontyMM

    High King

  • Site Founders
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,144 posts

Posted 13 April 2012 - 01:08 PM

For the water distortion, could you try testing with SLI disabled? It would be good to pinpoint if that is a factor.
  • 0

#24 torminater

torminater

    Dragon Prince

  • Contributors
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,222 posts

Posted 13 April 2012 - 01:50 PM

Water distortion eliminated! Just kinda hard to figure it out without 3d-hardware ;-) but eventually i guessed the pictures right and it worked out! no more water problems! :) I went down to ugrids 5 and now I'm going to check z-fighting nearing whiterun...
  • 0

#25 stoppingby4now

stoppingby4now

    Sleepy

  • Site Founders
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4,281 posts

Posted 13 April 2012 - 02:02 PM

I'm not using any FXAA but maybe RLwC is the bad guy causing the shimmering
Also that SLI-3D-Fix didn't help so far. I'm still on it though...
I've seen some flickering on buildings, too. But all the flickering got a lot worse as I turned up my uGrids to 7. Before it was a lot less.
Also I'm trying to change the TerrainManager section as to where the z-fighting will be reduced as far as possible at least for LODs and textures popping up from the middle of nowhere will be smoothened out to a nice blend. If anybody has a clue as to where I can tweak that I'ld be glad for the advice...

RLwC shouldn't be causing texture shimmer. What are your settings currently for AA and AF in both Skyrim and in nVidia Control Panel (or Inspector)?
  • 0

#26 torminater

torminater

    Dragon Prince

  • Contributors
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,222 posts

Posted 13 April 2012 - 02:44 PM

OK. I think I fixed the texture flickering closing up to whiterun.I used uGrids=7, too. It does look a whole freaking lot better. you still see some flickering but it's only mid-distance darkness variation (Walls in shadow) or long-distance grey variation (mountains).
  • 0

#27 Bealdwine

Bealdwine

    Elder STEPsman

  • Site Founders
  • PipPipPipPipPipPip
  • 364 posts

Posted 13 April 2012 - 03:03 PM

@torminater Could you be a little more specific about what actions you are taking or settings you are changing? I'm pleased you are managing to eliminate or at least control these visual issues, but it would help the community at large a lot more if they could see how you have done it. Someone else may well find themselves with the same problems down the line :)
  • 0

#28 torminater

torminater

    Dragon Prince

  • Contributors
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,222 posts

Posted 13 April 2012 - 03:29 PM

Well I don't know what did the trick, cuz I've been implementing a whole ton of config changes. Just came back from this one...
Though it seems as if there are still a whole lot more probs with z-fighting.
I'm just going to post my ini configs and Nvidia settings.
Maybe sunday I'll be able to go more into the details.
Here's my prefs ini config. Copy and resize to view the details.

Here's my nvida setup

It's not perfect but it's pretty good for me at least. Different rigs, different mods, different configs.
Still I like the fSplitDistanceMult=3.0000 for mid-distance. maybe increasing it by even more can result in less z-fighting.
I'll check it out later.
As for the Water bug with SLI: The 3-D-Fix did work perfectly.
  • 0

#29 z929669

z929669

    Ixian Inventor

  • Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9,314 posts

Posted 13 April 2012 - 04:19 PM

@torminater I wrapped your giganjumama ini code into a spoiler and a code block to maintain a little sanity. Just FYI for future use, go into the source editor to see the syntax ;)

#30 MontyMM

MontyMM

    High King

  • Site Founders
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,144 posts

Posted 13 April 2012 - 04:54 PM

I've now seen a good few satisfied customers with that Nvidia 3D fix for water corruption. I think it's worth adding to the troubleshooting section. Also, a warning against using the 'quick' texture optimizers to mangle the water textures. Where is to be the place for that sort of thing - the Guides subforum, or a new spot on the wiki? EDIT: I know what torminator is talking about with 3D hardware and and guessing images. When you enable the 3D setting, it forces you to go through a little wizard to make sure you can see the 3D images correctly. You just have to guess which pictures it thinks are the correct ones, and eventually it allows you to enable the setting.
  • 0


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users