Jump to content


Photo

Long Load Times with MO2

mo2 load times

  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 UlfricDid911

UlfricDid911

    Prisoner

  • Members
  • 3 posts

Posted 07 July 2019 - 06:43 PM

Hey guys. Certainly not new to modding (5+ years), but definitely new to Mod Organizer.

My PC specs (might be unconventional, but it's what I got)

CPU: Intel Xeon E5 2678 
GPU: Nvidia Quadro P5000
Storage: SSD
12 GB RAM

I have MO2's Staging Folder set on a different drive than my game installation.

Current Load Order:

Mod List

 

Complete Crafting overhaul was optimized and converted in CK per instructions. And I know a few mods are out of place, but it has 0 effect on load times having them sorted or not.

Loading times aside, in game I get a solid 60 fps all around with minimal dips to 55.

 

 

I seem to be having some excessively long load times. Granted, they're lightning fast with no mods enabled.

1. To get to the main menu after starting SKSE in MO takes 3 minutes.
2. To get to character creation using Alternate Start takes about 3 minutes.
3. Choosing the camping option in Alternate Start (to load outdoors), sleeping in the bed to spawning at the campsite after character creation takes 4.5 minutes.
4. Heading to Riverwood from the campsite and entering Sleeping Giant Inn takes 2.5 minutes to get through the door. Using the door after the first load (going in and out of Sleeping Giant Inn) is fast and normal.

I understand I have a lot going on with my mods, but I plan on adding many more, but it's currently unplayable with so many and so long load times.

Again, only having AltStart on, everything is super fast and normal. So either there is hardware issues, MO Virtualization issues, or too many mods.

Any input is greatly appreciated!


Edited by UlfricDid911, 07 July 2019 - 06:53 PM.

  • 0

#2 UlfricDid911

UlfricDid911

    Prisoner

  • Members
  • 3 posts

Posted 07 July 2019 - 07:12 PM

ADDITION: Deactivating all the plugins aside from Alternate start (but leaving all mods activating in MO2) doesn't change anything.
Disabling every mod however then results in normal fast load times.


Edited by UlfricDid911, 07 July 2019 - 07:15 PM.

  • 0

#3 UlfricDid911

UlfricDid911

    Prisoner

  • Members
  • 3 posts

Posted 07 July 2019 - 07:39 PM

ADDITION 2: I've been enabling a couple mods at a time, so far so good. I'm guessing certain mods are what are doing me in here.


  • 0

#4 Shadriss

Shadriss

    High King

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,496 posts

Posted 08 July 2019 - 12:06 PM

I'm not a techie, so I'm a bit unfamiliar with your PC specs as listed. Can you give me a rough idea of what performance range the CPU and GPU are in?

 

Second, you are likely correct in that a single mod is causing the additional load times. Your current troubleshooting method is likely to best one for the moment. I'm not seeing anything that leaps out as a problem, so it may also be a mod interaction as well - you have some patches, but I'm not seeing an overall CR patch for your LO (Bashed doesn't count for this... especially if you are using the newest version that doesn't do any merging), and that means that some of the mods may not be playing well with each other.


  • 0



Also tagged with one or more of these keywords: mo2, load times

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users