Jump to content


Photo

Please Help, I've adjusted my mods and trees are disappearing

trees

  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 fractalbase

fractalbase

    Watcher

  • Watcher
  • 6 posts

Posted 18 October 2020 - 10:39 AM

I've been uninstalling and re-installing some mods, particularly Simply Bigger Trees SE, and I updated a few other mods. Then I noticed something on loading a recent save: trees are completely missing near me. There are trees in the distance, but when I approach them, they disappear.
 
My saves still have trees, I've even loaded one with a tree in the save screenshot, but when the save loads, the trees are gone. I've even tried a new game and and the same thing happens. So it's not baked into my save.
 
I use Vortex to manage my mods; I disabled all mods, uninstalled SkyrimSE, deleted the game folder, reinstalled SkyrimSE, and re-enabled all of my mods -- and still no change.
 
My collection of mods hasn't really changed, except for a few mod updates. The only tree mod I have is Simply Bigger Trees, and all I did was uninstall and reinstall that mod and install the optional HD textures, but that's it.
 
Apparently SBT involves dynamic terrain, and as far as I know, I don't have any other mods that have anything to do with that. I've looked on the mod's site and it says "weird tree LOD" is usually due to a conflicting mod, but I didn't really install anything new and I can't think of anything I have that would conflict with this.
 
Here's my load order: https://pastebin.com/USbr0iLb
 
Can someone please provide some advice?

  • 0

#2 sheson

sheson

    Talos

  • Mod Author
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,649 posts

Posted 18 October 2020 - 01:11 PM

LOD only works and looks correctly for the load it was generated for. This includes the priority or order of plugins. This is especially true for tree LOD.

 

LOD does not bake into saves. LOD is pre-computed meshes and textures files that are loaded and displayed at specific locations in the LOD area beyond the active cells.

 

Static object, tree or terrain LOD does not affect full models in the active cells.

 

The game engine does not have dynamic terrain, the heightmap data per cell can not be changed dynamically.

 

Generate LOD from scratch for the current load order so it matches again.


  • 0

#3 fractalbase

fractalbase

    Watcher

  • Watcher
  • 6 posts

Posted 18 October 2020 - 01:21 PM

So you're saying that a LOD mod like Simply Bigger Trees won't affect the full tree models in active cells, just the LOD area beyond active cells?

 

Because I see trees in the distance, it's just that tree models local to my player (I assume that's the same as active cells) are just gone, and when I get closer to visible trees in the distance, they disappear.

 

I read in the SBT description that it comes with it's own LOD pre-built; I've never had this problem before, and my load order has changed previously.  I've never generated LOD before, so I wonder why I'd have to do that now.

 

So does that mean something else is somehow deleting tree models in the active cell?  I've tried with SBT enabled, disabled, uninstalled, re-installed and re-enabled, and no difference.

 

And I tried SSELODGen, it puts a max cap on *all* plugins to 254, so while I only have 254 active plugins, I get an error that it won't load my plugins because I have more than 254 plugins total.


  • 0

#4 fractalbase

fractalbase

    Watcher

  • Watcher
  • 6 posts

Posted 18 October 2020 - 03:11 PM

Running SSELODGen fixed the problem...


  • 0

#5 sheson

sheson

    Talos

  • Mod Author
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,649 posts

Posted 18 October 2020 - 03:16 PM

Simply Bigger Trees is a tree mod that happens to include tree LOD the mod author generated for a very specific load order. Typically just for vanilla and the mod itself.

 

LOD, especially tree LOD, only works and looks correctly for the load order it was generated for.

 

In addition to the tree mod changing the appearance of trees, the load order contains many plugins that also add or move trees. Cutting Room Floor for example. And then probably another that might remove trees here and there.

 

Nobody should be surprised that the pre-made tree LOD does not match their load order, ever.

 

As I have explained several times on the SSELODGen comments on Nexus, if the version of SSELODGen (= xLODGen = SSEEDit = xEdt) is not sufficient, then use a recent xEdit, better yet, the latest version of xLODGen terrain LOD beta or its advanced and easier version DynDOLOD for improved tree and object LOD.


  • 1

#6 fractalbase

fractalbase

    Watcher

  • Watcher
  • 6 posts

Posted 21 October 2020 - 03:53 AM

Hi.  The trees worked again, but then disappeared in the active cell again.  This time I tried, per your suggestion, the xLODGen terrain beta as well as DynDOLOD and followed the instructions from the step project exactly as far as I can tell.  This includes the previous step of making sure there were at least several active plugin slots open for SSE-Terrain-Tamriel.esm, DynDOLOD.esm, and DynDOLOD.esp.  After running DynDOLOD I compressed the output folder per the manual instructions and installed using my mod manager Vortex.  The files are in my SSE Data folder.  Yet when I load a save, still no trees in the active cell.  There are trees in the distance, but they disappear when I approach them.  I'm befuddled as to what the problem is, and I'm totally new to LOD so I must ask again for help.  I will answer any questions you ask.


  • 0

#7 sheson

sheson

    Talos

  • Mod Author
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,649 posts

Posted 21 October 2020 - 05:05 AM

Generating LOD does not change or affect full models in the active cells. It can not make full tree models in the active cells show or not show.

 

If LOD does not match, it means it was generated for a different load order. If LOD was generated for the current load order but does not match, it is most likely being overwritten by older LOD files. It is also possible that LOD generation was not completed successfully. Carefully check the log for error message and that the process completed successfully as explained in the manual.

 

LOD meshes and textures are only generated for things that actually exist (e.g. a plugin places a tree reference in a cell) at generation time. LOD is not generated for references that do not exist or are deleted or permanently disabled.


Edited by sheson, 21 October 2020 - 05:20 AM.

  • 0

#8 fractalbase

fractalbase

    Watcher

  • Watcher
  • 6 posts

Posted 21 October 2020 - 11:43 AM

Okay, how about I describe the issue differently then...

I have Simply Bigger Trees installed for a long time and never had a problem with trees.

I recently added some mods, and in the process, uninstalled and then reinstalled SBT and added a tree texture.

Then trees in active cells were missing.  It wasn't until I first successfully ran an older version of SSELODGen (from Nexus) that the trees came back.

Then I changed up my mods slightly again, and the trees in active cells went missing again.  I tried the xLODGen beta that you recommended, and the DynDOLOD that you recommended, but the trees in active cells are still not back.

Trees in the distance have always been fine.

I don't have any mods I can think of that affect trees except SBT.

It occurred to me that, while I use loot to sort mods, I might have to specify the load order for DynDOLOD.esm (after other esm's and USSEP.esp) and for DynDOLOD.esp (after all other esp's).

But I've tried reddit and found no help there, this seems to be the best place to find help, as I can't post to the SBT forum on Nexus for some reason, and somehow my first run of SSELODGen returned the missing trees.

Any help about the missing trees in the active cells would be greatly appreciated.


  • 0

#9 sheson

sheson

    Talos

  • Mod Author
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,649 posts

Posted 21 October 2020 - 12:17 PM

Since there is are no problems with LOD this forum can't be of much help as it is for xLODGen/DynDOLOD support and problems with LOD generation or LOD itself.

 

There might be an issue with the full model NIF or the full textures, because it seems there must be tree references, else there would be no LOD generated for them.

 

You need to troubleshoot the mods affecting the full model NIF and/or placements/references and base records in the plugin(s) of the trees and ask in the appropriate forums for the mods involved.


  • 0

#10 fractalbase

fractalbase

    Watcher

  • Watcher
  • 6 posts

Posted 25 October 2020 - 10:32 AM

The problem must have been with and due to Simply Bigger Trees.  I swapped that mod out and replaced it with 3D Trees and Plants and the trees were back.


  • 0



Also tagged with one or more of these keywords: trees

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users